onsdag 26. august 2009

Spansk høst?


Hva gjelder vin, går jeg for å være temmelig frankofil.
Dog har det seg slik at familien skal tilbringe 6 uker i Spania i høst, i forbindelse med min pappa-permisjon :-)

Mange ler av spansk vin - den har liksom blitt allemannseie, og markedet har blitt bombardert med overeikede og forbløffende like røde viner, gjerne fra Rioja-distriktet.

Først noen kalde fakta: Spania er verdens 3. største vinprodusent, etter Italia og Frankrike. Den dominerende druen heter Tempranillo, og har mange gode kvaliteter; - den kan gi gode resultater med ulike typer terroir, og den kan være svært lagringsdyktig.

Dessverre er det mange produsenter som "ødelegger" vin basert på Tempranillo ved hard eiking på nye fat - dette skaper den vaniljeaktige smaken vi ofte forbinder med spansk vin, særlig fra Rioja.

Men Tempranillo gir også fantastiske viner - både i og utenfor Rioja. I Rioja vil jeg særlig fremheve:
- Vina Tondonia (klassisk Rioja, svært lagringsdyktig)
- Castillo de Ygay (nydelig!)

Men det mest imponerende distriktet er trolig Ribera del Duero (langs den samme elven som kalles Douro i Portugal). Tempranillo er den dominerende druesorten også her, men vinene smaker vidt forskjellig fra i Rioja, både på grunn av jordsmonnet og de vinifikasjonsmetoder som gjelder i dette området. En av verdens mest eksklusive viner kommer herfra; 'Unico' fra Vega-Sicilia. Jeg har ikke tatt meg råd til å smake på denne enda; en flaske av denne vinen koster fra 200 € og oppover...

Men husk; Ribera del Duero har også en mengde rimeligere produsenter, og de aller fleste gir stor valuta for pengene! Prøv for eksempel en av vinene fra Bodega Condado de Haza - dette er svært bra! Prøv også en Pesquera fra Bodega Alejandro Fernandez.

Følg med - jeg antar at våre 6 uker i Spania denne høsten vil avdekke mange flere godsaker! :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar